winterdip_beckysbootcamp_sporten_bootcamp_utrecht_hoograven

Winterdip

Sh*t, Februari en nog steeds ijskoud! Zo wapen jij je tegen de winterdip / winterdepressie…

De beste optie: Emigreren! Maar voor iets minder ingrijpende en toch effectieve tips ben je hier wel aan het goede adres!

Veel mensen (waarvan ongeveer 75% vrouw) hebben last van een winterdip. Kortere dagen, bewolkt, regen en kou… en je voelt je lusteloos, somber en geen zonnige vooruitzichten op korte termijn; say hello to the winterdip… Heb jij in deze periodes ook last van veel moe zijn, slecht slapen, weinig (of juist teveel) eetlust, prikkelbaarheid en/of een negatief zelfbeeld?

Hier kort een paar tips om (beter) de winter door te komen:

1. Lichttherapie, het mag wat vreemd klinken, maar het blijkt echt te helpen. Bij poliklinieken en GGZ instellingen kun je hier 5-10 dagen een effectieve therapie van 45 minuten per dag volgen, bij voorkeur in de ochtend.
2. Of doe het lekker thuis!
3. Sta vroeg op, ergens tussen 6.00 en 8.00 uur.
4. Combineer dit met een goed ontbijt, wat een oplossing voor meerdere problemen kan zijn, zo ook depressies in het algemeen (en een betere hersen functionaliteit). Het zou onnodig moeten zijn dit te vermelden, maar hou dit gezond. Weinig suikers en als je ze al neemt, houd ze dan complex. (voor tips stuur ons gerust een mailtje). Eiwitten en onverzadigde vetten zijn hierin het belangrijkst.
5. BEWEEG regelmatig, en het liefste BUITEN. Sta bijvoorbeeld een kwartiertje eerder op en loop een blokje om, of ga tijdens de lunch niet naar de kantine naar de TL balken zitten staren, maar schep een luchtje! En pak bijvoorbeeld de fiets in plaats van de auto.
6. Slik wat extra vitaminen, en als het even kan wat vitamine D (de zonne-vitamine). Let wel op dat je de maximale dosering niet overschrijdt.
7. Laat zoveel mogelijk daglicht binnen, zowel thuis als op je werk.
8. Insider tip! Zorg dat je je ergens op kan verheugen! Boek een massage, wellnessdagje of een korte vakantie en tel de dagen gerust af 😉
9. Drink dagelijks een paar kopjes sint-janskruid thee. Het zal met een week of 2 effect hebben, een soort natuurlijke antidepressiva. (zorg dat dit kan en mag van je arts i.v.m. mogelijke andere medicatie)
10. Ookal werd de gezondheid ervan de laatste jaren in twijfel getrokken, maar ik vind het heerlijk zo af en toe. Een lekker warm rustmomentje met vitamine D! Bij onze vrienden van sunfactor (aan de Balijelaan in Utrecht), altijd vriendelijk, schoon en na afloop altijd weer lekker rozig naar huis 🙂   www.sunfactor.nl

Een fijne winter nog, en tot sportze!

Liefs, Becky

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *