hoograven_spieren_fitness_sportschool_tolsteeg_tolsteegplantsoen_beckysbootcamp_becky_030_utrecht_hoograven_bewegen_trainen_lunetten_fitness_burnout_depressie_bootcamp_HIIT_wilhelminapark_hamersplantsoen_afvallen_dik_conditie_rennen_hardlopen_kracht_training_personal_pt_doel_werken_proefles_gratis_sporten_gezellig_laagdrempelig_persoonlijk

Heb jij het sport gen?

Ooit afgevraagd waarom jij sneller of juist langzamer progressie in sporten maakt dan je buurman/vrouw?

Het zit hem in de genen… natuurlijk mogen we inzet en discipline niet vergeten, desalniettemin is er een wetenschappelijke verklaring voor gevonden. Zij het zo’n 20 jaar geleden, toch is dit niet bij iedereen bekend.

Studies in Nieuw Zeeland, Australië en Engeland spreken over het ACE (angiotensin converting enzyme) gen dat een rol speelt in actief spierweefsel waar het de bloedstroom reguleert. Dit gen kent twee vormen, I (insertion) en D (Deletion).

Een uitgebreide test onder soldaten in opleiding wees uit dat een 10 weekse training bij mensen met twee keer het D ACE gen (1 van mama en 1 van papa) een krachtwinst van 6% hadden, dit werd 21% bij mensen met 1 I en 1 D gen, en maar liefst 66% bij soldaten met 2 I gens.

Een combinatie van 2 I genen is, niet verbazingwekkend, oververtegenwoordigd onder topsporters.

Maar er is geen gen dat ooit hard trainen, regelmaat en goede coaching vervangt! Dus laat dit nooit een excuus zijn om niet je best te doen, allicht om een keertje extra te trainen 😉

Liefs,
Becky

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *