hoograven_perrysport_gezondheid_spieren_fitness_sportschool_tolsteeg_tolsteegplantsoen_beckysbootcamp_becky_030_utrecht_hoograven_bewegen_trainen_lunetten_fitness_burnout_depressie_bootcamp_HIIT_wilhelminapark_hamersplantsoen_afvallen_dik_conditie_rennen_hardlopen_kracht_training_personal_pt_doel_werken_proefles_gratis_sporten_laagdrempelig_persoonlijk_gezellig_goedkoop_rugpijn_bloggen_rugklachten_zwangerschap_baby_buik_

Citroenen gezond voor?

Als ik aan citroenen denk, denk ik meteen aan zuur. Maar naast deze (nogal) heftige zure smaak brengt het ook veel goeds. Citroenen zijn onder andere goed voor de spijsvertering, het lichaamsgewicht en ons hart. Ze zijn rijk aan vitamine C en plantenstoffen.

Er zijn een aantal theorieën als het gaat om citroen water en afvallen. Citroen water drinken zou helpen bij het afvallen maar komt dat door de citroen en het water? Of alleen door het water wat zorgt voor een (tijdelijke) verhoging van de calorieverbranding? Het kan ook zijn dat de (pectine vezels) die zich in de citroen bevinden zich uitzetten in je maag wat dan zorgt voor een verzadigd gevoel waardoor je niet gaat snacken. Onderzoek toont aan dat de plantenstoffen in citroenextract gewichtstoename kan helpen verminderen of voorkomen. Dit is helaas alleen nog maar getest op dieren en nog niet op mensen.

Maar waarvoor is Citroen dan wel goed?
Beschermen tegen bloedarmoede
Citroenen bevatten ijzer maar verbeteren vooral de ijzeropname uit andere voedingsmiddelen.
Verbetert de spijsvertering
Om de effecten te zien voor het verbeteren van de spijsvertering moet je wel veel citroenen eten, inclusief de schil en de pulp. Hiervoor zou ik dus zelf een andere vrucht uitkiezen.
Kan nierstenen voorkomen
Citroenzuur kan nierstenen helpen voorkomen door de urine zuurgraad en de hoeveelheid urine te verhogen, er ontstaat dan een minder gunstige omgeving voor de nierstenen om zich te ontwikkelen. Uit andere onderzoeken is geen effect gevonden.
Risico kanker verminderen
Gezonde voeding wat rijk is aan groente en fruit kan bepaalde vormen van kanker voorkomen. Er moet nog veel onderzoek gedaan worden maar de eerste onderzoeken op dieren wijzen uit dat plantenstoffen van citroenen en andere citrusvruchten de potentie hebben om de groei van tong, long en darm kanker te voorkomen.

Liefs,
Becky

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *